codzienność Coś na ząb...

Babeczki szpinakowe!

15:14Unknown

Jest to ostatni HIT na naszym stole. Od dawna uwielbiam eksperymentować z ciastem francuskim, ale nasze ostatnie odkrycie przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Naprawdę szybkie, tanie i proste w przyrządzeniu i jednocześnie bardzo zdrowe i pożywne BABECZKI NA SŁONO. Długo broniłam się przed takimi wynalazkami, ale od teraz na pewno będę bawić się w te sposób częściej.

Składniki (2-3 osoby):
- paczka ciasta francuskiego
- 300 g mrożonego szpinaku
- 120 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: ostra papryka mielona, pieprz, sól,

Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na patelni. Gdy nazbiera sie już troche tłuszczyku z boczku na patelnię dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula sę zeszkli dodajemy zmrożony szpinak. Smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając dopuki cała woda nie odparuje. Przyprawiamy do smaku. W międzyczasie kroimy ciato francuskie na kwadraty i wkładamy do formy muffinkowej. Gdy farsz się wysmaży, dajemy mu chwilę, żeby ostygł i łyżką nakładamy na ciasto francuskie. Zlepiamy wystające narożniki ciasta i wsadzamy forme do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-20 min.

Smacznego!








You Might Also Like

3 komentarze

  1. Hej :) Super, zdrowe babeczki ze szpinakiem. Wygladaja pysznie :) Czekam na kolejny wpis!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają OBŁĘDNIE!
    Koniecznie muszę je zrobić. Muszę się zaopatrzyć w formę do muffinek- mam tylko silikonowe foremki i nie wiem czy nie będzie to przeszkodą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Forma jest o wiele wygodniejsza (a wcale nie droga, więc zdecydowanie polecam się zaopatrzyć), ale oczywiście w foremkach też jak najbardziej da radę :)

      Usuń

Instagram

Formularz kontaktowy